15. mrt, 2017

Plasstop!!

Op het Noorder eiland van Nieuw zeeland kan je opmerkelijke plasstop maken. Er ligt hier een opmerkelijk toiletgebouwtje in het stadje Kawakawa dat in het prachtige  Bay of Islands ligt. Waarom opmerkelijk zou je denken. Om te beginnen is het de meeste gefotografeerde toilet ter wereld, dat op zich is al apart natuurlijk, want wie zet er nu de toilet op de foto? Het toiletgebouw heeft ook een naam; De Hundertwasser en is vernoemd naar zijn ontwerper de Oostenrijkse Architect Friedensreich Hundertwasser.

Het toiletgebouw valt op door het gras wat op het dak groeit, gouden bollen en griekse bogen met felle kleuren aan de buitenkant.
Eenmaal binnen kijk je helemaal je ogen uit. De muren zijn van keramiek met Picasso achtige patronen en grillige glas in lood ramen, de vloeren zijn van verschillende bakstenen en in heel het gebouw is geen rechte lijn te bekennen. En dan groeit er ook nog een boom in het midden.

Deze stijl heeft het effect van Dali meets Gaudi.
De eerder genoemde Hundertwasser heeft het toilet ontworpen toen hij op werkvakantie was in Nieuw Zeeland maar net als zoveel mensen werd hij verliefd op het land en besloot een huis te kopen in Waikino op The Coromendel, wat weer in de buurt van Kawakawa ligt.
Toen het oude toiletgebouw aan vervanging toe was besloot Hundertwasser dat hij wel een nieuw gebouw wilde ontwerpen, hij had al naam gemaakt met andere opmerkelijke toiletgebouwen, hij dacht zo het dorp eens goed op te kaart te kunnen zetten. En dat gebeurde. Het begon al met de bouw, de pers van over de hele wereld wisten het stadje te vinden. NIet alleen het ontwerp trok de pers, maar ook dat de gehele gemeente mee hielp met de bouw was uniek.
Hunderwasser bouwde zelf mee, gaf aanwijzingen en leverder de materialen. Maar er werden ook materialen hergebruikt. Zo zijn de bakstenen op de vloer uit het oude bankgebouw van kawakawa gekomen.

Het toilet is het laatse ontwerp wat hij heeft ontworpen, Hundertwasser stierf in 2000, in 2002 kreeg het toilet de prestigieuze Golden Plunger award voor beste toilet ter wereld.

Mocht je in de buurt zijn ga dan even langs dit openbare toilet. Het is een gratis toilet. Aan de overkant van het toilet is een cafe dat ook ontworpen is door Hundertwasser, hier kan je een drankje doen en foto's bekijken van ontwerpen van Hundertwasser.

 

Kiaora