25. jan, 2017

Bijzondere gebouwen in Nieuw Zeeland.

In Nieuw Zeeland staan een aantal zeer mooie gebouwen. De architectuur in het land is een mengeling van vroeg Eurpese, Moderne stijl en de invloed van Maori bij elkaar.
Omdat er in Nieuw Zeeland ( nog) veel ruimte is zijn steden en dorpen ruim opgezet, dit is niet alleen door de ruimte maar ook omdat er in Nieuw Zeeland regelmatig aardbevingen zijn.
Eerder schreef ik al over de Art Deco stijl in de stad Napier en is er in de plaats Dunedin op het zuider eiland een duidelijke invloed van de Schotten, terwijl Auckland vrij modern oogt.
Maar echt typisch voor Nieuw Zeeland zijn de Marae's, ook deze gemeenschapshuizen van de maori;s heb ik eerder beschreven. Deze Marae's kenmerken zich door het fraaie houtsnijwerk, deze gemeenschapshuizen zijn op meerdere plaatsen in het land te vinden, zelf heb ik er een mogen bezoeken in Roturoa op het Noorder eiland.

Maar de Europesche invloed is ook rijkelijk aanwezig, zo kan je de Vctoriaanse, Neo-gotische en Edwardiaanse stijl terug vinden. De meestal grote gebouwen ademen nog steeds een nostalgische sfeer uit en zijn vaak rijk betimmerd met balustrades, trapleuningen, mooie kroonlijsten en hoge plafonds. Een mooi voorbeeld hiervan staat in Auckland en heet het Alberton, dit gebouw is gebouwd in 1862.

Maar ook de tegenwoordige moderne stijl is natuurlijk vertegenwoordigd, hierin is Nieuw Zeeland niet anders dan andere landen. Vooral in Auckland zie je dit goed, hier staan ook de glanzende flats die je ook in andere steden ter wereld tegenkomt. Maar ook aan deze moderne stijl geven de Kiwi's soms hun eigen draai eraan, dit doen ze door de natuurlijke omgeving een rol te laten spelen in hun ontwerpen en komen de culturen naar boven van de bewoners, oa natuurlijk de maori cultuur en uit de Pacific.
In de hoofdstad Wellington zie je juist deze stijl veel terug komen, anders dus als in Auckland. Een mooi voor beeld is de City to Sea bridge die versierd is met mooi houtsnijwerk in de Pacific stijl. Ook het al eerder beschreven museum The Papa is een mooi voorbeeld van moderne architectuur.

Wat ik het mooie vind is dat de natuur toch altijd boven aan staat in Nieuw Zeeland. Overal komt het groen, de parken etc naar voren, hier zijn de Kiwi's dan ook trots op.

 

Kiaora