6. dec, 2016

Whangamomona

Allereerst wil ik iemand bedanken die mij weer vooruit geholpen heeft. Zonder namen te noemen weet degene wie ik bedoel. Ik heb een hoop foto's mogen ontvangen van de reis die degene onlangs heeft gemaakt in Nieuw Zeeland en met name op het zuider eiland. Ik ga deze foto's even ordenen en kijken welke ik ga plaatsen. Bedankt Meneer A.

Vandaag dan een stukje over Whangamomona. Ik kwam een prachtige foto op Facebook tegen en ben op zoek gegaan naar informatie.
Whangamomona ligt aan de al eerder genoemde Forgotten Highway. Nou ja highway, eigenlijk mag hij deze naam niet dragen want echt een highway is het niet. Maar dus halverwege deze weg ligt Whangamomona Republic. 
De naam Whangamomona Republic heeft het omdat het in 1989 zich losmaakte van Nieuw Zeeland. Dit is zo gekomen omdat het moest "verhuizen"' van de Taranaki naar de Manawatu/whanganui regio, bij de gemeentelijke herindeling. De bewoners pikte dit niet en gingen in protest, op 1 november 1989 werd de republiek uitgeroepen. Sindsdien vieren de bewoners ieder haar op 1 november een onafhankelijkheid en is er een verkiezing voor een president voor de republiek. Deze verkiezing moet wel met een korrel zout genomen worden want ook was er de eerste jaren echt een persoon aan de macht, daarna volgde een geit en een poedel bijvoorbeeld. Maar de laatste jaren wordt het weer wat serieuzer genomen en is er weer een persoon aan de macht.

Wat is er te doen, want dat is voor ons toeristen natuurlijk erg belangrijk.
Natuurlijk is er ook een geweldige track zoals op vele plaatsen in Nieuw Zeeland. Deze track is zowel lopend als op de mountainbike te doen en voert je langs onder andere een prachtige waterval, The Dawson fall, hier is ook een visitor center met toeristische informatie. Vlakbij het hotel van Whangamomona is ook een klokkentoren, dit is een ware bezienswaardigheid.
The forgotten Highway met zijn trekpleisters heb ik eerder in een blog beschreven.

Kortom weer een mooie plaats om te bezoeken, ook al is het eigenlijk geen Nieuw Zeeland meer, maar voor vele mensen zal het toch altijd een stukje Nieuw Zeeland blijven.

Kiaora