2. dec, 2016

Stewart Island Horseshoe point track

Stewart Island ligt helemaal zuiderlijk, het ligt nog onder Invercargill, het zuidelijkste puntje van het zuider eiland.  Het is het op twee na grootste eiland wat bij nieuw zeeland hoort en het bestaat voor het grootste deel nog uit onbedorven natuur.
Het eiland is in totaal 1746 vierkante kilometer groot en heeft een prachtige rotsachtige kustlijn met vele inhammen. En natuurlijk de prachtige stranden die nieuw zeeland rijk is. Met het verschil dat deze stranden grote deels nog zijn zoals ze moeten zijn, dat onbedorven. De stranden en baaien beslagen zo ongeveer 750 km van Stewart Island.
Het voordeel van dit eiland is dat het nog niet ontdekt is door de toeristen, dus eigenlijk niet zo slim om hier nu een blog aan te wijden. Maar het is een zodanig mooi plekje dat ik het niet kon laten.
De bevolking is op het eiland ook laag, slechts 1 procent van het eiland is maar bewoond. En omdat er maar zo weinig mensen wonen, leent dit eiland zich prima voor lange avontuurlijke of romantische wandelingen zonder dat je er iemand tegen komt.
Er zijn dan op Stewart Island verschillende wandelpaden, die erg goed onderhouden worden door de bevolking. Een bekende route is Ryans Creek Track, deze duurt ongeveer 3,5 uur en gaat door de bossen van het Paterson Inlet. 
Maar zoals ik hierboven in de titel liet weten ging ik het over de Horseshoe track hebben. Deze route duurt ongeveer 4 uur en komt onder andere langs Moturau Moana, dit is een in heemse tuin. Deze tuin is een geschenk van de regering aan Noeline Baker, zij is een schrijfster die terug keerde naar nieuw zeeland na het overlijden van haar vader om zijn memories te beschrijven, en wordt dan ook nog steeds door de overheid onderhouden.

Wat ook de moeite waard is op het eiland is het North West circuit. Dit is ook een wandeltocht, maar dan voor de meer ervaren wandelaar, de tocht is erg zwaard en duurt maar liefst 2 weken, maar dan zie je wel alle mooie plaatsen van het gehele eiland. Het startpunt ligt op Halfmoon bay. Langs de gehele route liggen hutten waar je in kan overnachten maar kamperen is ook toegestaan op het eiland.

En waar ongerepte natuur is daar heb je natuurlijk ook allerlei dieren. Op Stewart Island leven vooral veel soorten vogels, beschermende vogels, je kan er bijv. de pijlstormvogel, de bullatros en de duikstormvogel tegen komen, de geeloogpinguin, blauwoog dwergpinguis en de dikbekpinguins leven er ook en natuurlijk nieuw Zeeland trots de kiwivogel, maar er zijn nog vele soorten mooie vogels.

Wil je naar Stewart island dan kan je daar heen vliegen vanaf Invercargil of je kunt er heen met de boot.
Zelf heb ik niemand kunnen vinden die hier al eens geweest is, maar ben jij er geweest en kan je er nog meer over vertellen, laat het me weten.

Kiaora