17. sep, 2016

Forgotten world highway

Dat Nieuw Zeeland barst van de prachtige natuur is duidelijk, dat de mensen er respect voor hebben vind ik nog veel mooier. Om zoveel mogelijk van dit moois te zien als je er een tijdje bent kan je het beste een roadtrip doen. Maar een mooi ander alternatief op bijv. het Noorder eiland is The Forgotten world highway. Deze route is "maar"150 km lang, maar geeft je zoveel moois tijdens de trip

Als je vanaf het noord begint, begin je in Taumarunui en ga je Stratford.Tijdens de rit zie je veel uit vergane jaren voorbij komen zo zie je nog de originele ruiterpaden van de 19e eeuw, deze paden liggen ver van de snelwegen af en geeft het nieuw zeelandse gevoel weer aldus de locals.
Je komt tijdens de gehele rit over 4 bergen zadels en door een tunnel die maar 1 baans is. Dan weer rij je langs een kronkelende rivier kloof en verderop heb je een stuk van zo'n 15 km die geheel wordt omsloten door grind ja echt alleen maar grind waar je ook kijkt. Het enige wat je in de die 15 km verder nog tegen komt is een nederzetting in het plaatsje Whangamomona, hier is een hotel dat ook uit de historie lijkt weggelopen te zijn.

Maar zoals gezegd vertrek je uit het noorden dan vertrek je uit Taumarunui, deze stad is zelf al een bezoek waard, hier kan je kajakken, jet varen en forel vissen, dit alles komt omdat de stad aan 2 grote rivieren ligt.
Halverwege kom je langs The Whanganui National Park tegen wat je zeker moet aan doen. In een ander blog wijdt ik hier meer aandacht aan. Maar de maori cultuur is hier nog goed op te snuiven, er zijn talloze heuvels en valleien, wandelroutes en nog veel meer.
Ook kom je aan de andere kant The Tongariro world heritage tegen, dit gebied staat op de unesco erfgoedlijst, maar de vulkanen heb ik eerder al uitgebreid beschreven.

Kortom weer een mooi route om in je to do list te zetten.

Kiaora