11. sep, 2016

Buzzy Bee

Als je Jip en Janneke zegt in Nederland of Nijntje dat weet iedereen waar je het over hebt en iedereen heeft weleens iets gehad of over deze figuren gelezen.
Dit zelfde effect krijg je als je in Nieuw Zeeland aan iemand vraagt of hij Buzzy Bee kent. Dit vrolijke bijtje kom je overal tegen, mijn kinderen hadden vroeger zo'n zelde bijtje als dat je op de foto hiuernaast kan zien, ook hadden ze er een shirt van en een puzzel. In bijna elke souvenir winkel in Nieuw Zeeland kom je wel iets tegen van Buzzy.

Maar wie heeft Buzzy bedacht en wannneer zag hij voor het eerst het levenslicht
Het allereerste bijtje werd voor het eerst ontworpen en geproduceerd in de jaren 30, dit was waarschijnlijk op basis van een amerikaans idee. Echt populair werd het pas bij de geboortegolf na de oorlog. Was het eerst te koop alleen als voortrekkende bijtje met klakkende vleugels vanaf toen kwamen er ook puzzels, kleding, boekjes etc van op de markt.

Buzzy is ook als mascotte gebruikt en wel met het zeilen, hij werd afgebeeld op de kiel van NZL84, dit was in 2007 in Valencia.
In 2009 werd er een heus tv programma gemaakt met Buzzy in de hoofdrol.

Dus je kan wel stellen dat Buzzy Bee op gelijke voet staat met Jip en Janneke. Mocht je ooit in Nieuw Zeeland zijn, kijk dan eens of je Buzzy kan vinden in de winkel en ik weet zeker dat je altijd wel iemand weet te vinden die je er blij mee kan maken.

Kiaora.