22. aug, 2016

John Robert Godley

Weleens gehoord van John Robert Godley? Nou ik eerlijk gezegd ook niet. Nou ben ik nog niet in Christchurch geweest anders had ik vast het standbeeld van hem gezien.
John Robert Godley leefde van 1814 tot 1861 en was een Ier, geboren in Dublin.
Deze John wordt ook wel de grondlegger van het district Canterbury genoemd op het zuider eiland waar ook Christchurch toe behoord. John ging na zijn studie reizen en kwam op meerdere continenten tot dat hij in Nieuw Zeeland aan kwam, hij was gevraagd door Edward Gibbon Wakefield, dit was de eigenaar van the New Zealand company, deze Edward vroeg aan John om een kolonie te stichten op het zuider eiland van Nieuw Zeeland. Wat volgt is een lange reis en overleg wat de bedoeling was. Ik ga hier geen lang saai verhaal ophangen over land en bouw etc. Maar mocht het je interreseren, als je in google de naam John Robert Godley intikt komt er een zee aan informatie voorbij.
Uiteindelijk heeft John zelf maar 2 jaar in de regio Canterbury kunnen wonen voordat hij stierf in Londen.
De bewoners van Christchurch richten op Cathedral Square een standbeeld voor hem op.
John had een zoon die later Baron werd. Zijn neef was een controversiele commandant in WW1 bij de NZEF ( Nieuw Zeelandse Expeditionary Force).

Het huis van Godley dat in Christchurch stond werd gesloopt voor de Plunket Society, dit gebouw overleefde helaas de aardbeving van 2011 niet. Archeologen vonden gaten die nog duidde op de fundering van het huis van John, de archeologen denken dat het huis 2 verdiepingen en 6 kamers moet hebben gehad, dit is erg groot voor de tijd dat John leefde.

Soms is een stukje geschiedenis tussendoor wel leuk en interressant.
Heb je nog meer ideeen laat het mij weten.

 

Kiaora