16. aug, 2016

kiwi

Was de vorige blog in het engels, deze is weer gewoon in het nederlands. Mijn engels laat het helaas niet toe om in het engels te bloggen. De blog over the Allblacks had mijn man dan ook geschreven. Thanks:)

De kiwi als fruit is natuurlijk het fruitproduct uit Nieuw Zeeland dat wereld wijd bekend is. Mijn voorkeur gaat uit naar de kiwi gold, de groene kiwi vind ik zelf niet zo. Wat ik wel heerlijk vond was de kiwi-jam die ik gegeten heb in Nieuw Zeeland.
In Nieuw Zeeland heb je een kiwifarm waar toeristen rondgeleidt worden, dit heb ik al eerder benoemd in mijn blog, maar wij zijn daar zelf niet binnen geweest, wel natuurlijk even stiekem snel een foto gemaakt van de enorme kiwi die daar buiten staat.
Nu ben ik op internet verder gaan zoeken naar informatie en komt er dan toch nog een blog over de kiwi.

De kiwi is eigelijk een Chinese kruisbes, he wat Chinees, ja helaas de kiwi is eigelijk een Chinese vrucht, maar iedereen denkt dat hij uit Nieuw Zeeland komt. De kiwi groeit aan een snel groeiende slingerende plant. De normale is ovaal van vorm en heeft helder vruchtvlees met een witte kern met pitjes. Buiten dat de kiwi heel veel zo wordt gegeten als vrucht met vele vitamines ( 1 kiwi geeft 166% van je dagelijkse behoefte aan vitamine c, ook is het een bron van kalium) wordt hij ook vaak gebruikt als decoratie op bijv taart en salades.

In het plaatsje The Puke in Nieuw Zeeland heb je een toeristische trekpleister van de kiwi, een farm, maar dan ook met rondleidingen, treintjes ( in de vorm van een kiwi natuurlijk) en een heuze shop met bv handcreme van kiwi, de jam,lekkernijen waar kiwi in verwerkt is en dat soort dingetjes. Heel leuk opgezet. Je krijgt uitleg over de groei en de oogst van de kiwi.

Het leuke is dat ik ooit als kiwi op de foto ben gegaan met een hoop kindjes. Dit was in mijn periode dat ik nog op school zat en een bijbaantje had bij de plaatselijke supermarkt, ik kende mijn man toen nog niet en had dus nog niets met nieuw zeeland. Nu jaren later vind ik deze foto geweldig. Een goede vriendin van mij was de kiwivogel en ik een echte zesprikiwi:)

Ben jij wel op de farm geweest, laat het me weten of upload je foto in mijn gastenboek, ik ben benieuwd