13. jul, 2016

Het onderwijs in Nieuw Zeeland

Vandaag eens geen plaats in mijn blog, maar informatie over het onderwijs in Nieuw Zeeland. Omdat ik er familie heb wonen weet ik wel een klein beetje over het onderwijs daar, maar ik ben ook nog op internet gaan surfen naar informatie. 
Wat mij vooral aansprak toen ik hoorde van familie over hoe hun kids onderwijs krijgen is dat sport en natuur erg belangrijk zijn op school. Zo hadden ze hun eigen moestuin en moesten ze voor dieren zorgen, ook was er iedere dag sport waar ze aan mee moesten doen. Ze leerde bv ook wat wel en niet gezond is om te eten, ze hadden een liedje waarin werd gezongen dat  fastfoods ketens geen gezond eten serveren. IK vind dat persoonlijk een goed idee voor in Nederland. Ook ben ik voor het uniform. Zo heb je niet dat kinderen elkaar gaan pesten om hun kleding.

Onderwijs is erg belangrijk in Nieuw Zeeland, er wordt door de overheid een zesde deel van de uitgaven aan onderwijs besteed. Ook is het geheel gratis voor alle kinderen van 5 t/m 16 jaar, tijdens deze leeftijd ben je dan ook verplicht om naar school te gaan. Diploma's uit Nieuw Zeeland staan bekend als de beste uit de wereld.  Ook voor de kinderen die afgelegen wonen is er passend onderwijs. Voor deze kinderen is er schriftelijk onderwijs wat ze kunnen volgen, de overheid gaat ervan uit dat zo iedereen in principe moet kunnen lezen en schrijven.
Je kan beginnen met early childhood education vanaf 2,5 jaar, dit is echter niet verplicht.
Vanaf je vijfde ga je naar primary school, dit duurt 6 jaar. Hier wordt een continu rooster gehanteerd waarbij alle kinderen op school eten, ook het eten wordt verzorgdt door de school. Hierna gaan alle kinderen naar intermediate school, deze is tot je dertiende, en dan gaat iedereen naar secundairy school, ook wel highschool genoemd of colleges. Hiermee ben je rond je zeventiende of achtiende klaar en kan je examen doen op jouw eigen niveau, je kan hierna nog naar tertiary education of tewel de universiteit. Dit hoger onderwijs bestaat uit 8 richtingen. Hierbij betaalt ook de overheid een groot gedeeelte van de studie.

Wat de laatste tijd een vernieuwing is in het huidige systeem zijn de Maori- taalprogramma's, dit omdat Maori een officiéle taal is in Nieuw Zeeland.