29. mei, 2016

Lyttelton

Op twitter kwam ik het plaatsje Lyttelton tegen en ik zag daar een prachtige foto bij staan dus ik wist dat dit plaatsje zeker terug moest komen in mijn blog.

Lyttelton ligt op het zuider eiland aan de oostkust van het eiland, het is een kleine plaats want het telt iets meer dan 3000 inwoners en heeft een oppervlakte van 14,4 vierkante kilometer. Het is een havenstadje en de Maori's noemde deze haven Te Whaka Raupo. De haven is een inham van het Bankschiereiland.
Deze haven is de plek waar alle import en export voor het zuider eiland geregeld wordt en wordt tevens gebruikt voor expedities naar Antartica. Verder is er voor de toerist van alles te zien, zijn er gezellige terrasjes van waar je een mooi uitzicht hebt.
Vanuit de haven zijn er buiten de expedities ook cruises te boeken. Deze varen naar Quail en Ripapa, tijdens deze tocht is de kans groot dat je dolfijnen kan spotten. Op deze eilanden zijn wandelroutes uitgezet.

Lang geleden was Lyttelton een vestiging van de Maori's pas jaren later werd het erkend als een havenplaats, dit kwam mede door dat er migranten neergestreken waren.
Als namen heeft Lyttelton ook de namen Port Cooper en Port Victoria gehad, later is het Lyttelton geworden, dit als een eerbetoon aan George William Lyttelton, deze heeft de kolonisering geleid van het gebied.

Een opvallend detail in dit kleine stadje is een markant gebouw en heet het Tijdbalgebouw. Dit gebouw werd gebouw rond 1876, in deze tijd werden er meer van deze gebouwen neer gezet maar hede ten dagen is dit het enige in zijn soort dat nog over is ter wereld. Het gebouw lijkt wat op een kasteel, het staat dan ook op een heuvel en je kan vanuit het "kasteel" goed over de heuvels uitkijken en de haven goed zien. Het gebouw doet nu dienst als museum. Vroeger was het voor de zeevaarders een goed referentiepunt. Bovenin zat een bal die om 13 uur naar beneden viel ( greenwich mean time) hierdoor konden de schepen in de haven precies navigeren.

Kortom weer een leuke plaats om te bezoeken tijdens je roadtrip door nieuw zeeland.

Kiaora