10. feb, 2016

Waitangiday

Terwijl ik afgelopen 6 februari heerlijk carnaval of zoals wij het noemen vasteavend aan het vieren was in het krabbegat, de kids genoten van de intocht met de prins en de nar en de peperbus weer op iedereen neer keek terwijl we  blij waren en aan het feesten waren met onze  gordijntjes en bontjassen aan, werd aan de andere kant van de wereld in Nieuw Zeeland Waitangi day gevierd.

Waitangy Day is een nationale feestdag in Nieuw Zeeland, op deze dag wordt het verdrag van Waitangi gevierd. Op 6 februari 1840 werd het document getekend waardoor de staat Nieuw Zeeland een feit werd.
Dit verdrag werd getekend in de landerijen rondom het huis van James Busby In Waitangi dat ligt in The Bay of Islands. Een voorlopige versie was op 5 feb al aangeboden aan de Maori leiders.
Deze dag word pas gevierd sinds 1934. De toen malige gouverneur had het huis van James Busby gekocht en aan de staat gegeven, het huis werd toen in ere hersteld. In 1934 was dus de eerste viering en toen werd gelijk de viering van het herstel van het huis gehouden. In 1940 werd er het 100 jarig bestaan van de staat gevierd bij dit huis en vanaf de jaren vijftig wordt het ieder jaar gevierd.
Pas sinds 1974 is het een nationale feestdag geworden, maar de dag werd vanaf toen New Zealand day genoemd. Deze verandering duidde niet alleen aan dat het document getekend werd op deze datum maar ook het staat zijn van Nieuw Zeeland.

Tegenwoordig beginnen de vieringen in Waitangi meestal al op 5 februari en wel in de Te Tii marae van Ngapuhi, hier worden verschillende politici verwelkomd in de marae, hier worden verschillende speeches gehouden over verschillende problemen van de dag.
De ceremonie op zich omvat meestal een kerkdienst en culturele kunstuitingen, zoals zang en dans. Het eindigt altijd met het strijken van de vlag door de marine.

Lokaal wordt het op verschillende manieren gevierd. Dit doet wat denken aan onze koningsdag. Vaak is er een festival.  En de Maori's houden een opendag om zo de cultuur beter te leren kennen.