4. feb, 2016

Greymouth

Na al een aantal grote steden besproken te hebben, vond ik het wel weer eens tijd worden voor een andere mooie grote stad in Nieuw Zeeland. Vandaag dus de stad Greymouth.

Greymouth ligt aan de westkust van het zuider eiland en is tevens de grootste stad in dit gebied. Het heeft ongeveer maar 12.000 inwoners maar voor Nieuw Zeelandse begrippen is dit wel een grote stad.  Vroeger lag op de plaats van deze stad een Maori Pa, dit is een vestigingsdorpje en het heette Wawhere wat brede rivier monding betekent. De naam Greymouth heeft de stad te danken aan de rivier de Grey waar ze in 1868 naar venoemd is, deze rivier mondt uit in de Tasmanzee. Vandaar dat het een havenplaats was, hier werd het gevonden goud verscheept. En er werd niet alleen goud gevonden, ook Jade werd er gewonnen ( jade of tewel pounamu, is nog steeds een veel gebruikte steen in Nieuw Zeeland.) Maar Greymouth is helaas ook bekend geworden door vele rivieroverstromingen.
Greymouth is nog steeds van de Maori's ondanks dat veel land erom heen rond 1860 gekocht is door afgezanten van de koloniale regering.

In de stad Greymouth is het eindstation van de trein ( de Tranzalpine) die dwars door de alpen rijdt en vanuit Christchurch vertrekt.
In en rondom Greymouth lopen een aantal wandelroute's. De bekendste is The Point Elizabeth Track. Deze track begint een kilometer of 6 van Greymouth en loopt langs de Rapahoe range scenic reserve en ook langs de oude goudmijnen. Ook is er een museum uit de tijd van de goudmijnen dit museum ligt in het nabije Shantytown. Hier is ook de lokale brouwerij, rondom deze brouwerij worden tours georganiseerd die natuurlijk ook proeverije bevatten.
Verder kan je er zeevissen, vliegvissen en kade lopen.

Ook deze stad is net zoals de andere niets in zijn kracht verloren en heeft nog vele Maori kenmerken, ook is er voor de toeristen voldoende te doen, maar zonder dat het af doet aan de natuur.