1. dec, 2015

De bekendste vulkaan van Nieuw Zeeland.

In of op Nieuw Zeeland zijn vele vulkanen te vinden. Sommige niet meer actief en ander nog wel actief maar al jaren niet meer uitgebarsten, sommige geven nog wel een stoom of aswolk.

De bekendste nog actieve vulkaan van het land ligt in the Bay of Plenty en heet White Island, of zoals de Maori's zeggen Whakaari. Deze vulkaan ligt in zee aan de vlakke noordkant van het Noorder eiland. De hoogte van deze vulkaan ( eiland) is 321 meter boven de zeespiegel, maar onder water zit nog een veel groter stuk, in totaal is de vulkaan wel 1600 meter hoog. Uit deze vulkaan komen nog steeds hoge aswolken. Door al deze as lijkt het landschap op dat van de planeten Mars en de Maan.

 
Net zoals alle vulkanen is White Island een toeristische trekpleister.
Maar de toeristen worden wel op een veilig afstand gehouden. Omdat deze vulkaan nog steeds actief dus is,is het verboden om op eigen houtje het eiland te betreden. Er kunnen aardbevingen plaats vinden en natuurlijk uitbarstingen. Er worden ook niet dagelijks excursies gehouden. De dag voor een excursie besluit de kapitein van het schip ,dat de toeristen erheen brengt, of het door gaat of niet. Het weer moet helder zijn en er mogen niet te veel golven zijn. Als je het geluk hebt dat de boot vaart word je ter plaatste door een tot daar toe bevoegd gids rondgeleidt. Je bent wel verplicht om een valhelm en gasmasker te dragen. Dit masker is om de extreme zwavel geur te verdragen.
Het leven in het water rondom deze vulkaan is ook prachtig te noemen. Door de hoge temperaturen leven er bijzondere dieren en planten.