26. nov, 2015

Paparoa national park

Paparoa national park mag je wel benoemen tot een van de mooiste parken van Nieuw Zeeland Het ligt aan de west kust van het zuider eiland. Het is ongeveer 300 vierkante kilometer groot. En strekt zich uit van de kust tot boven aan the Paparoa range. Dit mooie park is nog niet heel erg bekend bij de toeristen. Wat eigelijk wel heel fijn is. Je kan er heerlijk rondwandelen en foto's maken zonder dat er andere mensen steeds in je beeld lopen.
In dit park kan je ook weer pancake rocks vinden, ook mooie plaatsen zijn, the fox river caves the pororari river track en the truman track. De bekendste plaats in dit park is Punakaiki. Hier is tevens het informatiecentrum te vinden.

Dit park is nog niet zo heel lang geleden gecreérd om het kalksteen landschap te beschermen tegen mijn- en bosbouw. Wel is geprobeerd om de natuurlijke grens van het park te behouden om het ecosysteem in evenwicht te houden en de diversiteit in het landschap te blijven zien. Er zijn prachtige stranden, kalksteengrotten, ravijnen en bosrijke valleien te zien.
Het klimaat is er vochtig maar mild en daarom groeien en bloeien en de meest prachtige hang- en klimplanten en een hoop palmbomen.

De al eerde genoemde pancake rocks zijn een grote trekpleister voor dit park, maar the Blowholes doen er zeker niet voor onder. Deze zijn ontstaan door dat de wind en golven eeuwenlang in het afzettingsgesteente de meest opmerkelijke vormen heeft achtergelaten. De spuitgaten van the holes zijn op zijn best wanneer tijdens vloed, een stevige wind samen gaan met het springtij.

Dus zeker weer een mooie tip om eens te gaan bezoeken.