15. nov, 2015

Te Papa Tongarewa

In Wellington heb je het museum Te Papa Tongarewa, kortweg beter bekend als Te Papa of Our Place. Als je het vertaald is het;  De plek van schatten van het land. Dit museum is dat ook Het museum van Nieuw Zeeland. En zoals ik al in  mijn blog over Wellington schreef is dit museum echt een must om te bezoeken als je eens in Wellington bent.

Dit museum is erg groot, het gebouw telt 6 verdiepingen, het is ontworpen door Ivan Mercep, de exposities die er te bewonderen zijn, zijn gewijd aan historie, cultuur en natuur van Nieuw Zeeland. Daarnaast is er ook nog een tweede gebouw, maar dit gebouw is vooral voor wetenschappelijk onderzoek en niet geopend voor het publiek. Ook horen bij het museum een aantal buitenlocaties zoals grotten en natuurgebieden.
Wat vrij uniek is, is dat er geen entree wordt gevraagd voor dit museum, wel moet er voor een aantal exposities apart betaald worden. Je kan als bezoeker ook een vrijwillige bijdrage geven zijn er souvenier winkeltjes en een restaurant.

Dit museum is open sinds 1998 en heeft in de eerste 5 maanden al 1 miljoen bezoekers mogen ontvangen. Nu trekt het museum ieder jaar ongeveer 1 tot 1,3 miljoen bezoekers.

Wat is er onder andere te zien in Te Papa:
De grootste reuzeninktvis ter wereld, deze hebben ze zelf gevangen in 2007 om daarna tentoon te stellen.
Er is natuurlijk veel te zien van de maori cultuur.
Exposities van Nieuw Zeelandse ontwerpers.
En niet geheel onbelangrijk over de natuur en het ontstaan van Nieuw Zeeland.
Er is ook een stuk gewijd aan de stille oceaan
Er zijn ook wisselende exposities, er is bijv een keer een expositie geweest over the Lord of the Rings.

In het Musea staat hightech ook centraal. Er is een hal die Our Space heet, een hightech interactief experiment met The Wall, dit is een interactieve videowand van 18 mtr lang.
Je leert hier meer over de natuurlijke krachten die het land gemaakt hebben zoals het is. Er is een soort vans schudhuis waar je kan ervaren hoe het is om een aardbeving mee te maken en er is een licht en geluidshow die het ontstaan van Nieuw Zeeland verteld volgens de maori cultuur.

Kortom een goede tip om naar toe te gaan en je te laten verassen.