11. nov, 2015

Napier

Napier, in het Maori Ahoriri.

Napier is de hoofdstad van de regio Hawke's bay, het ligt op ongeveer 10 kilometer van Hastings. En heeft een mediterraan klimaat, zoals op vele plaatsen op het Noorder eiland.  Het is een havenstad. Ook worden in deze regio veel schapen gehouden en is de fruitteelt een grote inkomsten bron, vooral appels, peren en steenvruchten. En net als in zoveel streken in Nieuw Zeeland zitten er veel wijnproducenten.

Napier heeft een grote geschiedenis van de Maori's.
Toen James Cook naar Nieuw Zeeland kwam, kwam hij aan in het latere Napier en vond het de ideale plek voor een haven. Pas later kwamen hier andere kolonisten aan land vanuit Europa om te handelen, op walvissen te jagen en ander werk te verrichten. Weer wat later kwam de landbouw op gang en werd er langzaam gebouwd aan het toerisme in de vorm van wat hotels.

Zoals bekend ligt Nieuw Zeeland op een breuklijn van de aarde en wordt dan ook regelmatig opgeschrikt door een beving of een uitbarsting van een vulkaan, meestal is dit maar klein en onschuldig. Maar in 1931 werd Napier getroffen door een aardbeving die een groot deel van de stad verwoesten, Ook vielen er vele doden hierdoor. De bewoners hebben echter de stad in rap tempo weer opgebouwd en de stad heeft zijn uitstraling tot nu toe altijd zo behouden.

In 2007 is Napier genomineerd door de Unesco erfgoed lijst vanwege zijn art deco cultuur, het is de eerste plaats in Nieuw Zeeland die genomineerd is voor deze lijst.

Het toerisme is heden ten dage een grote inkomstenbron. Napier heeft een eigen luchthaven die in verbinding staat met de luchthavens van Wellington en Auckland. De meeste toeristen die naar Napier komen, komen voor de art deco, maar deze stad heeft ook voldoende musea, het nationaal aquarium en ook een botanische tuin. Vanuit Napier ben je zo In het eerder genoemde Hastings.
Cape Kidnappers is ook in de buurt, deze lokatie waarvan je regelmatig plaatjes op internet voorbij van ziet komen, is vooral bekend door zijn grote kolonie Jan- van Genten, deze vogels hebben hier hun nesten.