5. nov, 2015

Wellington

De vorige keer had ik een gastschrijver, super leuk om te lezen hoe groot zijn passie is. En heel fijn voor mijn nieuw zeelandse fans dat het in het engels was. Mijn engels is helaas niet zo best dat ik mijn blog geheel engels kan schrijven, misschien toch eens een cursus engels schrijven doen.
Dat er nu wat dagen tussen mijn blogs zitten komt omdat er een prive iets tussen kwam. 
Maar vandaag dus Wellington.

Wellington is de hoofdstad van Nieuw Zeeland en niet dus, wat veel mensen denken, Auckland. Mijn zoon uit groep 7 had deze week aardrijkskunde met als thema Nieuw Zeeland, hij is 10 jaar en heeft de juf verbeterd. Ze had het goed gerekend dat Auckland de hoofdstad is, hij even heel slim tussen door; Juf de hoofdstad is Wellington, haha. Kind van zijn moeder denk ik.

Wellington:
De Maori's noemen het Te Whanganui- Tara of Poneke. Wellington ligt in het zuiden van het noorder eiland en is de op een na grootste stad van Nieuw Zeeland. Wellington is vernoemd naar hertog van Wellington.
In Wellington en Auckland samen zitten de grootste financiele instellingen van het land, soms zijn er kantoren in beide steden. Wellington is wel de politieke hoofdstad van het land. Het parlement en alle ministeries en departementen hebben er hun kantoren.
Ook is Wellington een must voor cultuur liefhebbers ( nationaal museum van nieuw zeeland, te Papa en the botanic gardens) en film en theaterfans.

Als je in Wellington bent kan je zien dat de stad begrenst wordt door een geweldige haven van waaruit je de mooiste uitzichten hebt. Rondom de havens zie je mooie Victoriaanse gebouwen staan die vaak op hellingen gebouwd zijn, dit samen met de uitzichten bied een mooie lokaties om foto's te maken.
Vanuit de havens hier vertekken regelmatig veerdiensten naar het Zuider eiland.
Het weer in Wellington is ook goed te doen. In de hoogzomermaanden ( januari/februari) kan het zomaar 27 graden worden. De winters zijn zacht. Met af en toe een wat vorst aan de grond in de nacht maar overdag loopt het kwik dan meestal wel weer op naar een graad of 12.

Zelf ben ik helaas niet in Wellington geweest. Maar ik hoor van iedereen dat het een aanrader is. De wijken lopen mooi in elkaar over, er zijn bijzondere gebouwen te vinden en met de al eerder genoemde musea en botanic tuinen is er voldoende rust te vinden in een drukke stad. Mijn voorkeur gaat meestal uit naar de natuur boven de stad, maar de volgende keer dat ik Nieuw Zeeland mag bezoeken ga ik zeker ook een dagje Wellington doen. Tips zijn natuurlijk welkom.

Tot snel weer.