19. okt, 2015

North Otago

De grootste stad in Nort Otago is Oamaru, het is het centrum van een rijk boerenland. De stad heeft brede straten, keurige tuinen, is rijk aan musea er zijn natuurlijk stranden en je kan er ook pinguins spotten. Je hebt er de Blue"s en de geeloogpinguins. Maar het mooiste en best bewaarde historie van de stad zijn de gebouwen, Deze Pakhuizen werden in die tijd net zo mooi en groot gebouwd als de commerciele gebouwen. De gebouwen werden gebouwd van de Oamarusteen. Sommige gebouwen zijn nog steeds open voor toeristen of zijn nog in gebruik.

Maar de meeste mensen die Nort Otago bezoeken gaan daar zeker heen voor de Moeraki boulders.
Deze boulders liggen ongeveer 40 km Van Oamaru vandaan. Deze enorme bolvormige keien liggen verspreid langs het strand. Sommige van deze rotsblokken wegen wel meer dan een ton en kunnen 3 a 4  meter in doorsnede zijn.
Volgens de Maori legende zijn de boulders een soort van voedselmanden en waterkruiken die door hun voorouders waren meegenomen in kano's. De manden en kruiken sloegen over boord en spoelde aan op de kust, daar versteende ze en bleven ze liggen.
Het andere verhaal is dat de boulders miljoenen jaren geleden onstaan zijn op de zeebodem, toen kalkzouten zich ophoopte rond een harde kern. Ze komen te voorschijn omdat ze in het zachte gesteente langs de waterlijn liggen en omdat de golven hier tegen aan beuken en dan kan je ze zien.

Wat het verhaal achter de boulders ook is, het blijft indrukwekkend en mooi natuurverschijnsel.

 

Kia- ora