31. aug, 2015

Deel 5 lake Ruataniwha

Alweer het vijfde meer in een reeks van zeven.
Nu Lake Ruataniwha, dit meer ligt bij Canterbury en dus ook op het zuider eiland net als de andere meren.
Net als in deel 3 en 4 ligt dit meer in het Mackenzie Basin. 
Dit meer is een kunstmatig meer en werd gemaakt als deel van het Waitaki waterkrachtcentrale project en ligt op de grens van Canterbury en Otago provincies en 2 km naar het noorden ligt de stad Twizel.
Twizel werd gebouwd als tijdelijke verstiging voor arbeiders die bouwde aan de waterkrachtcentrale, nadat de waterkrachtcentrale volbracht was hebben de bewoners ervoor gezorgd dat de plaats kon blijven bestaan. Nu is de stad in de zomermaanden ( dec/ mrt) in trek bij de toeristen, waar het normaal maar iets van 1000 inwoners heeft kan het in deze maanden wel verdrievoudigen.
De waterkrachtcentrale dankt zijn naam aan een groot schaap station in hetzelfde gebied, Ruataniwha station. Ruataniwha was een maori chief die verdronk toen de kano ( arai-te-uru) waarin hij zat zonk in de buurt van Moeraki. ( Moeraki is vooral bekend om zijn grote ronde stenen)

Rond het meer kan je met een gids een wandeltocht maken om bijzondere vogels te spotten er kan en mag worden gevist. En 1 keer in de 2 jaar worden er nationale roeiwedstrijden op gehouden.

Nu ik bijna klaar ben met deze mooie bijzondere meren ben ik alweer bezig voor een volgende reeks. Mij lijkt het leuk om deze te gaan doen over plaatsen in Nieuw Zeeland die gebruikt zijn in de films Lord of the Rings en The Hobbith en dan alleen de plaatsen die je nog kan bezoeken. Dus de plaatsen van Middle Earth.

 

Kiaora