11. aug, 2015

Mount Cook

Zoals al eerder gezegd, vandaag een stukje over Mount Cook op het Zuider eiland van Nieuw Zeeland.

Mount Cook is de hoogste berg van Nieuw Zeeland, de Maori's noemen hem Aoraki, dit betekent, berg die de wolken pakt, Deze berg is 3724 m hoog. Mount Cook is vernoemd naar een Engelse zeevaarder die Nieuw Zeeland voor Engeland heeft ontdekt, deze zeevaarder heette James Cook. De naam Aoraki heeft hij gekregen, zo verteld de legende, dat een jongen genaamd Aoraki en zijn broers uit de hemel afdaalde om Papatuanuku  ( moeder aarde) te bezoeken in een kano, de kano sloeg om en de jongens veranderde in steen, Aoraki is de grootste en zijn broers staan om hem heen.
Mount Cook is erg in trek bij toeristen. De berg ligt in het Nationaal Park Aoraki/Mount Cook, dit park is sinds 1953 open en behoort tot de Unesco lijst. Hier zitten meerdere parken in nieuw zeeland in, ook het al eerder genoemde Fiordland.
In het park bevinden zich meer dan 22 toppen van meer dan 3000m hoogste en 40% van het gebied wordt bedekt door gletsjers.
Mount Cook bestaat uit 3 toppen, aan de oostkant zie je de Tasmangletsjer en in het westen de Hookergletsjer.

Als toerist kan je de gletsjers met een gids bekijken in een wandeling, deze wandelingen zijn vaak zwaar te noemen. Ook kan je vanuit een boot de enorme bergen bekijken. Dit alles wordt gestuurd vanuit Mount Cook Village.

Nou ik hoop dat je er net zo'n zin in hebt gekregen als ik, wat een natuur heb je toch in Nieuw Zeeland zeg, alles is er aanwezig van bos, strand, vulkaan en zoals vandaag de gletsjers.
Nou tot snel weer.

Kiaora