30. jun, 2015

The Leigh sawmill cafe

Tijdens onze roadtrip op het Noorder eiland wilde Dave gaan snorkelen, hij wist een mooie spot bij het plaatsje Leigh. Het was er idd prachtig, maar die dag was het koud. In de zon was het prachtig maar er stond een koude wind. Sander en ik besloten niet te snorkelen maar aan de kant te kijken. Er waren vele mensen aan het snorkelen. Deze spot staat bekend om zijn mooie vissen met de prachtigste kleuren. De omgeving was ruw met vele rotsen en bomen, het water helder blauw.
Toen we onze weg vervolgde kwamen we bij The Leigh Sawmill cafe. Dit cafe ligt aan een landweggetje als je dit niet weet zou je er zo voorbij rijden. Aan de buitenkant vond ik het ook niet echt uitnodigend eruit zien, maar dat maakt de binnenkant en de vriendelijkheid van het personeel dubbel goed.
Dit cafe is een oude zagerij van de familie Wyatt die uit Engeland emigreerde naar Nieuw Zeeland in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het gebouw dat eerst bij de haven stond is in 1930 getransplanteerd naar de huidige lokatie. De structuur en elementen zijn nu nog zichtbaar in het cafe. De stoom werd vervangen door stroom en hier werden bijvoorbeeld de kauri tree's ( zie blog kauri tree) gezaagd toen dit nog geen beschermde boom was.
Pas in 1981 werden de laatste zagen ontmanteld en de electrische motoren werden verwijderd om nieuw zagen binnen te zetten.
In 1994 kocht de fam Guinnes het noodlijdende bedrijf en na een korte periode en veel bloed zweet en tranen opende deze familie in 1996 het cafe. later kwamen er kamers bij voor backpackers en er werd uitgebreid om een excursie naar de duikspot te boeken. En sinds een paar jaar brouwen ze ook hun eigen bier.

Wij hebben er gezellig een broodje gegeten en wat gedronken. Je zit echt bij de oude zagen en alles is van hout.
Bij de bar hangen geldbiljetten afkomstig uit allerlei landen, deze zijn gekregen van gasten die hier wat gedronken hebben of iets anders. Er hangen nog foto's uit de zagerijtijd en er staan nog machines.
Ook werd de ingang gebruikt als een soort excursie voor jonge kunstenaars.
Als je geinterreseerd bent als je the leigh sawmill cafe intikt in google kom je de prachtigste foto's tegen en een gedeelte van dit verhaal kom je er ook tegen maar dan uitgebreider.
Super ervaring weer en niet verwacht.

Tot snel weer en vergeet niet in mijn gallerie te kijken.