11. jun, 2015

Rainbow warrior

Bij Matauri bay ligt het skelet van the Rainbow Warrior ( greenpeace) op 25 meter diepte, dit schip is in 1985 tot zinken gebracht door Fransen saboteurs in Auckland. Dit alles kwam door dat de Amerikanen het verdrag tussen hen en Nieuw zeeland en Australie opschortte op het"anzus" verdrag. 1 fotograaf van Greenpeace werd hierbij gedood.

Bij Matauri bay kan je nu duiken naar het skelet van dit schip. Vanuit Pahia en Russel worden duikexcursies aangeboden ( the bay of islands), er zijn prachtige anemonen te zien en er leven vele soorten onderwater dieren.
Ook is er onderaan een berg met foto;s en tekst precies te lezen wat er gebeurt is en kan je zien hoe het schip naar Matauri bay werd gebracht.
Ga je de berg op dan kom je bij een gedenkteken voor the Rainbow warrior. ( foto hiernaast) Het is een monument gemaakt van stenen en de schroef van het schip.
Als je deze berg op bent geklommen ervaar je een oase van rust.

Wij zijn samen aan de rand van deze berg gaan zitten en overal waar je kijkt zie je de oceaan, af en toe zie je een dolfijn uit het water omhoog duiken of er komt een bootje voor bij, voor de rest niets, alleen jij en de natuur. IK ervaarde daar hoe druk wij het altijd maar hebben en hoeveel lawaai wij altijd om ons heen hebben. Daar werd ik nog verliefder of nieuw zeeland dan dat ik altijd al was en besloot ik dar ik in nieuw zeeland zou willen wonen. Helaas is dit voor ons niet mogelijk, maar dat ik nog eens terug ga staat vast.