31. mei, 2015

Tane Mahuta

The tane mahuta of te wel the lord of the forest.

Dit is een boom zo groot dat je het niet kan bevatten, ik stond ervoor en ik moest zover omhoog kijken dat ik er duizelig van werd, echt een reus. The tane mahuta is ook de grootse kauri tree in Nieuw Zeeland. Op de foto die ik erbij plaats is niet zo goed te zien hoe groot hij is, maar je kan er bijv met 30 man hand in hand omheen gaan staan zo breed is hij. En in de top van de boom groeien weer andere bomen, misschien dat je zo een beetje een idee heb,
The Kauri tree zoals deze bomen genoemd worden, wordt beschermd. Van eerdere verhalen en fotoos van familieleden zag ik steeds dat je ernaast kon staan en hem aan kon raken. Tegenwoordig kan en mag dit niet meer. De wortels van deze boom zijn te gevoelig. Je kan je voorstellen dat er dagelijks toeristen naar deze bomen komen kijken en dat de wortels hier niet meer tegen konden. Ook was het zo dat de weg waarop wij reden met een bocht om zo'n boom heen gelegd was. De bomen zijn beschermd omdat er in het verleden vele bomen gekapt zijn, ze werden gebruikt voor verschillende doeleinden, er wordt gezegd dat 95% van de bossen met deze bomen gekapt is.
Deze bomen zijn pas na 800 jaar volgroeid.

Het verhaal van de maori's over deze boom is dat Tane Mahuta de zoon is Ranginui the skyfather en papatuanuku the earth mother.

Ook dit was zoals je zult begrijpen een mooie ervaring, want waar zie je zulke bomen, juist nergens, zo mooi dat ik deze reus heb mogen aanschouwen.

 

Bedankt weer voor het lezen.