25. mei, 2015

Stukje geschiedenis.

IK wil jullie ook een klein stukje geschiedenis vertellen over nieuw zeeland. Deze informatie heb ik zelf ook van internet en uit boekjes, ik kwam zelf niet verder dan Abel Tasman, maar natuurlijk bestond nieuw zeeland al voordat Abel Tasman het ontdekte.

Wat men weet is het aller eerste begin van nieuw zeeland ontstaan is na een vulkaan uitbarsting op het Noorder eiland hierdoor is het Taupomeer ontstaan. ( hier ben ik ook geweest en het is echt niet voor te stellen dat dit meer eigelijk een krater is, zo groot en zo mooi blauw, super mooie omgeving) Het Taupomeer is na een latere uitbarsting groter geworden en zo is het nu nog. Deze laatste uitbarsting was zo groot en hevig dat dit in China en zelfs in Europa te zien was.
Rond 1200 kwamen de Maori's aan in Nieuw Zeeland. Maori's komen eigelijk van Hawaiki maar hebben huis en haard verlaten door stammenoorlogen en epidemieen. Er waren toen al wel wat stammen in Nieuw Zeeland die daar woonde vooral uit Polynesie.

Pas in de zeventiende eeuw ontdekte Abel Tasman dit land.
Deze meneer had eigelijk de opdracht op het grote zuidland te gaan onderzoeken, hij ging met 2 schepen die kant op, uiteindelijk ging hij richting wat wij nu Australie noemen maar hij arriveerde eerst op een onbekend land, hij noemde dit Diemensland, het latere Tasmanie, hij kwam nooit aan in Australie.Later was hij dus de eerste Europeaan die het Zuider eiland van Nieuw Zeeland te zien kreeg en vanuit daar reisde hij verder naar het Noorder eiland. Het land noemde hij Statenland, later wijzigde hij het naar Nieuw Zeeland, hij vernoemde dit naar de Nederlandse provincie Zeeland omdat  daar vele zeehelden vandaan kwamen.

In de achtiende eeuw ontdekte ene James Cook de doorgang tussen het Noorder en Zuider eiland en slaagde erin om kennis te maken met de lokale bevolking.

 

Zo voor nu vind ik dit genoeg geschiedenis, binnenkort schrijf ik verder over hoe het een Britse kolonie werd en sinds wanneer het onafhankelijk is.
Mijn bedoeling is om mijn blog luchtig te houden vandaar kleine stukjes.
Ik hoop dat je het weer leuk vond.
Tot snel.