22. mei, 2015

Tiki

De Tiki
Wat is een Tiki?

De Tikibeelden zijn oorspronkelijk gemaakt uit hout door de maori's ( eerste en oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland) en bedoelt als een soort grenspaal voor de heilige gronden. De naam dankt de Tiki  aan de naam van de eerste menselijk man van de maori's. Maar de beelden zijn vaak goden. Je ziet in Nieuw Zeeland op vele verschillende plaatsen Tiki's staan in vele verschillende gedaante's en afbeeldingen. Vaak zijn de ogen versierd of gemaakt van Paua shell, dit is een schelp met mooie kleuren die je in Nieuw Zeeland vaak zult tegenkomen.
Als je in Rotorua komt, een maori stad, kom je de Tiki vaak tegen, zo zijn de marae's , gemeenschapshuis van de maori's, er rijkelijk mee versierd, dit is allemaal houtsnijwerk wat met de hand gemaakt is.

De tiki is voor ons makkelijk gezegd een soort talisman, een gelukspoppetje.
Zo hebben mijn kinderen er allemaal in van plastic op hun kamer liggen en heb ik er zelf al jaren een in mijn portomonee zitten. Maar de mooiste draag ik altijd bij me, die zit namelijk op mijn rug. In 2013 heb ik een Tiki laten tatoeren in de oorspronkelijke stijl van de maori;s en dat is met dots. Toen ik in Nieuw Zeeland heb ik er vele positieve reacties op mogen ontvangen.

Kia ora.