Blog Nieuw Zeeland

18. mei, 2017

De Possum is een veel voorkomend beestje in Nieuw Zeeland. Dit beestje zorgt voor veel overlast en dat te bedenken dat het oorspronkelijk niet eens uit Nieuw Zeeland komt maar meegebracht is door migranten. Ze zeggen dat de possum in nieuw zeeland via australie binnen gekomen moet zijn.

De Possum of ook wel de Opossum genoemd komt eigelijk uit Europa en behoort tot de buidelratten. De possum is een nachtdier en is dan ook vrij actief, overdag zal je er niet snel een tegen komen. Ze eten eigelijk alles, maar van origine waren het omnivoren. De meeste van de possums zijn goede klimmers en besteden dan ook veel van hun tijd in een boom. De Possum die in nieuw zeeland voorkomt behoort hier toe. De staart van deze soort dient als grijpstaart en kan het hele gewicht dragen.

Maar zoals al eerder gezegd zorgt dit lief uitziend beestje voor een ware plaag in nieuw zeeland. De beestjes hebben het vooral gemunt op de mooie Pohutukawaboom oftewel de kerstboom van nieuw zeeland, deze mooie boom wordt door de possum aangevreten, hierdoor zou deze mooie boom zomaar eens uit kunnen sterven. Maar ook andere veel voorkomende inheemse bomen die nieuw zeeland telt worden bedreigd door dit kleine beestje.
Er mag dan ook vrij gejaagd worden op deze beestjes. Hun vacht wordt gebruikt voor vele kledingstukken, maar veel levert het niet op. 

Heb jij dit kleine roofdiertje mogen aanschouwen toen je in Nieuw Zeeland was? IK heb er geen gezien, maar wel de vele producten die van hun velletje gemaakt zijn. 

Kiaora

30. apr, 2017

Hallo lezers.

Sorry dat ik al zolang niets heb geschreven. Maar mijn inspiratie is een beetje op en ook ben ik druk bezig met een opleiding voor mijn werk, dus druk druk druk.

Ondertussen ben ik nieuw zeeland natuurlijk niet vergeten. Ik heb nu een spaarpot in onze kamer gezet die niet open kan zodat ik langzaam aan weer wat kan gaan sparen om over een aantal jaar terug te gaan naar dit mooie land en dan zou ik graag met het hele gezin gaan. Dus ja dat wordt hard sparen, maar het doel is mooi.

Door het lezen van het boek "mijn leven in de wildernis" ben ik mezelf ook bewuster van het leven wat wij lijden, heel veel stress, prestatie gericht, alles maar moeten om erbij te horen, veel suikers en andere stoffen in ons eten die we binnen krijgen. En we doen er allemaal aan mee. Ik heb al flink zitten denken hoe we dit kunnen veranderen binnen het gezin. Maar omdat de buitenwereld zo in elkaar steekt valt het niet mee om dan te veranderen. Dus kleine veranderingen dan maar. Zo probeer ik meer verse producten te eten, meer de fiets te pakken of te lopen. Meer te genieten en leuke dingen te doen. En daar hoort dus eigelijk Nieuw Zeeland perfect bij. De tijd die ik daar heb mogen doorbrengen was erg relaxed. En ja natuurlijk ik had vakantie dus dat is meer rust. Maar door te kijken hoe de nieuw zeelanders leven heb ik wel het idee dat ze daar minder stress beleven. De kinderen krijgen op school al les over goede voeding en bewegen en respect voor de natuur. Dat is eigelijk de eerste stap en die wordt hier bij ons al overgeslagen en dus daar gaat het eigelijk al fout. Maar goed ik ga nu niet te zweverig worden. Maar denk er eens over na en dan hoor ik het graag wat jullie erover denken.

 

Kiaora

26. mrt, 2017

de laatste weken gaan mijn gedachten weer steeds vaker naar nieuw zeeland. Komt dit door alle ellende in europa, door het mooie boek wat ik aan het lezen ben van mirjam die in de wildernis van nieuw zeeland woont, komt door alle hectiek, door alle kosten die je hebt en die steeds meer worden hoe harder je werkt. Deze foto heb ik gemaakt op het noorder eiland in de buurt van papamoa in januari 2014.

15. mrt, 2017

Op het Noorder eiland van Nieuw zeeland kan je opmerkelijke plasstop maken. Er ligt hier een opmerkelijk toiletgebouwtje in het stadje Kawakawa dat in het prachtige  Bay of Islands ligt. Waarom opmerkelijk zou je denken. Om te beginnen is het de meeste gefotografeerde toilet ter wereld, dat op zich is al apart natuurlijk, want wie zet er nu de toilet op de foto? Het toiletgebouw heeft ook een naam; De Hundertwasser en is vernoemd naar zijn ontwerper de Oostenrijkse Architect Friedensreich Hundertwasser.

Het toiletgebouw valt op door het gras wat op het dak groeit, gouden bollen en griekse bogen met felle kleuren aan de buitenkant.
Eenmaal binnen kijk je helemaal je ogen uit. De muren zijn van keramiek met Picasso achtige patronen en grillige glas in lood ramen, de vloeren zijn van verschillende bakstenen en in heel het gebouw is geen rechte lijn te bekennen. En dan groeit er ook nog een boom in het midden.

Deze stijl heeft het effect van Dali meets Gaudi.
De eerder genoemde Hundertwasser heeft het toilet ontworpen toen hij op werkvakantie was in Nieuw Zeeland maar net als zoveel mensen werd hij verliefd op het land en besloot een huis te kopen in Waikino op The Coromendel, wat weer in de buurt van Kawakawa ligt.
Toen het oude toiletgebouw aan vervanging toe was besloot Hundertwasser dat hij wel een nieuw gebouw wilde ontwerpen, hij had al naam gemaakt met andere opmerkelijke toiletgebouwen, hij dacht zo het dorp eens goed op te kaart te kunnen zetten. En dat gebeurde. Het begon al met de bouw, de pers van over de hele wereld wisten het stadje te vinden. NIet alleen het ontwerp trok de pers, maar ook dat de gehele gemeente mee hielp met de bouw was uniek.
Hunderwasser bouwde zelf mee, gaf aanwijzingen en leverder de materialen. Maar er werden ook materialen hergebruikt. Zo zijn de bakstenen op de vloer uit het oude bankgebouw van kawakawa gekomen.

Het toilet is het laatse ontwerp wat hij heeft ontworpen, Hundertwasser stierf in 2000, in 2002 kreeg het toilet de prestigieuze Golden Plunger award voor beste toilet ter wereld.

Mocht je in de buurt zijn ga dan even langs dit openbare toilet. Het is een gratis toilet. Aan de overkant van het toilet is een cafe dat ook ontworpen is door Hundertwasser, hier kan je een drankje doen en foto's bekijken van ontwerpen van Hundertwasser.

 

Kiaora

 

 

 

 

4. mrt, 2017

Hebben jullie ook zo genoten van Rtl late night afgelopen week. Miriam was te gast. Deze vrouw leeft in Nieuw zeeland op het zuider eiland. Vorig jaar was Floortje Dessing bij haar te gast en schreef ik ook al over haar. Na aanleiding van die uitzending heb ik toen the Araroa trail beschreven.
Miriam was nu te gast omdat ze een boek heeft geschreven over haar leven in de wildernis van nieuw zeeland. Het boek heet dan ook "mijn leven in de Wildernis" Dit boek staat bij mij hoog op mijn verlanglijstje. Wat een stoer mens is ze zeg. En wat zag je haar glunderen toen haar leven en haar man in beeld kwamen bij Humberto. Dit is nou een mooi voorbeeld van je dromen achterna gaan. Niet mee gaan in de mensenmassa om overal bij te willen horen, maar gewoon doen waar je gelukkig van wordt.
Geweldig Miriam ga zo door, ik ben fan.

Kiaora